Zijn siliconen slecht voor je haar?
Je bent op zoek naar je juiste verzorgingsproducten voor je haar maar om je heen wordt je gebombardeerd met woorden zoals siliconen, sulfaten en parabenen. Deze ingrediënten wil je het liefste mijden in je producten.
Wat zijn siliconen?
Siliconen zijn vloeibare oliën, waxen en harsen. Ze kunnen uit vetten, oliën, rubbers of kunststoffen bestaan. In de volksmond wordt het ook wel een laagje vloeibaar plastic genoemd.
Je hebt drie soorten siliconen:
- water-oplosbare siliconen
- niet-wateroplosbaar
- verdampende siliconen
Drie soorten siliconen
Water-oplosbare zijn de ‘goede siliconen’ deze siliconen was je met water weer van je hoofdhuid en haar af. Staat er PEG voor de silicoon kan dit een water- oplosbare silicoon zijn en dus minder schadelijk.
Niet-wateroplosbare siliconen zijn daarin tegen wel schadelijk voor het haar en hoofdhuid. Deze kunnen niet verwijderd worden door het haar en hoofdhuid te wassen. Zelfs na 20 wasbeurten zijn er nog steeds resten zichtbaar van deze siliconen.
Verdampende siliconen zijn siliconen die snel in de lucht verdampen bij het aanbrengen van het product, dus ook minder schadelijk.
Waarom zijn siliconen zo slecht voor jou huid en haar?
Eigenlijk zijn siliconen gewoon een vloeibaar plastic laagje, nou hoor je het goed plastic! Dit kan natuurlijk nooit goed zijn voor je haar. Je kunt zelfs een soort van ‘verslaving’ krijgen van het gebruik van siliconen in je haarverzorgingsproducten. Als je eenmaal gewend bent aan siliconen te gebruiken kan je hier bijna niet meer mee stoppen.
Siliconen komen het meeste terug in shampoo, conditioners en haarmaskers. Hier worden ze als goedkoop middel aan toegevoegd om het haar gladder, zachter en makkelijker doorkambaar te maken. Het haar lijkt daardoor heel gezond, maar schijn bedriegt. Eigenlijk zorgt het gewoon voor een plastic laagje om je haar heen. Het haar kan op ten duur erg klitterig en dof worden. De haar wordt afgesloten voor de werkende verzorgingsingrediënten die in de shampoo zitten.
Niet-wateroplosbare siliconen zorgen zelfs voor een ‘build up’. De lagen siliconen stapelen op om het haar en op de huid bij blijvend gebruik. Het sluit niet alleen het haar af maar ook de hoofdhuid, hierdoor kunnen er zelfs hoofdhuid problemen ontstaan. De siliconen verzwaren het haar ook door de ‘build up’.
Hoe herken je een silicoon
Een silicoon kan je terug vinden op de achterkant van je product in de ingrediënten lijst. Pak jou shampoo, conditioner of haarmasker er eens bij. Draai de fles om en ga maar eens kijken wat er eigenlijk in die fles zit. Een silicoon kan je herkennen omdat ze vaak eindigen op ‘cone’.
Hier een paar voorbeelden van de water- oplosbare siliconen:
- Dimethicone copolyol
- Stearoxy dimethicone
- Behnoxy dimethicone
- DEA PG-propyl PEG/ppg-18/21 Dimethicone
- Dimethicone PEG-8 Phosphate
Niet- oplosbare siliconen:
- Dimethicone
- Cetearyl methicone
- Amodimethicone
- Dimethiconol
- Cetyl dimethicone
Salon-D kiest voor haarverzorging zonder siliconen
Professionaliteit, kwaliteit en respect voor mensen (en dieren) vind ik als haar specialiste heel belangrijk. Om deze redenen heb ik gekozen voor de productlijn van Jean Paul Mynè. Het Italiaanse merk staat voor deze kernwaarden en de haarverzorging producten bevatten daarom geen siliconen, parabenen, SLS &SLES, ammonia en is dierproef vrij.
Danique Reuser, kapster & haar specialiste uit Zeeland.
Heb jij naar aanleiding van dit artikel over de siliconen vragen? Dan mag je ook contact met mij opnemen. Als hair weaves specialiste in haarverlenging geef ik je graag advies.