Waarom haarverzorgingsproducten zonder parabenen?

Parabenen zijn slecht voor je, hier is al veel over geschreven en ik wil dat dan ook onderstrepen als het gaat over haarverzorging. In dit artikel ga ik je uitleggen wat parabenen zijn. Waarom ze slecht voor ons zijn en hoe je ze kunt herkennen in haarverzorging producten, zoals shampoo’s.

Wat zijn parabenen?

Je heb vast al vaker voorbij zien komen dat parabenen slecht zijn! Maar wat zijn nou eigenlijk parabenen, wat is de functie ervan en waarom zijn ze slecht voor ons. Waarom willen we ineens allemaal haar producten vrij van parabenen?

Parabenen of te wel Preservatives

Parabenen zijn chique gezegd:  Preservatives. Dit is een Engelse benaming voor conserveermiddel. Parabenen zijn chemische stoffen die de functie hebben om te conserveren. Een conserveermiddel zit in alle producten waar water in verwerkt is, zoals levensmiddelen, geneesmiddelen, cosmetica en haarverzorging. Vaak zitten er in conserveermiddelen chemische stoffen zoals parabenen.

Conserveermiddelen zoals parabenen worden simpel gezegd in het product toegevoegd om de houdbaarheid ervan te verlengen. Ze voorkomen de aantasting door micro-organisme, bacteriën en schimmels waardoor je product niet bederft.

In plaats van op parabenen basis te conserveren zijn er ook haarverzorging producten die met huidvriendelijke stoffen conserveren.

Waarom zijn parabenen slecht voor ons?

Door langdurig en vaak gebruik van chemische conserveermiddelen zoals parabenen ontwikkelen steeds meer mensen een allergie hiervoor. Het is vaak ook één van de hoofdoorzaken voor een allergische reactie op cosmetische producten of haarverzorging producten.

Onze huid dus ook de hoofdhuid absorberen de parabenen en zo komt e.e.a. via de bloedbaan in ons vetweefsel en onze organen terecht. Dit kan schade aanbrengen en kan o.a. ons immuunsysteem verzwakken.

Waar kan je een parabeen aan herkennen?

Een parabeen kan je terug vinden in de ingrediënten lijst van het haarverzorging product of ander soort product dat je wilt kopen. Je kunt ze herkenen omdat ze bijna allemaal op -paraben eindigen.
Hier een paar voorbeelden van de meeste bekende parabenen:

  • Methylparaben
  • Ethylparaben
  • Butylparaben
  • Benzylparaben
  • Isobutylparaben
  • Propylparaben

Salon-D kiest voor haarverzorging zonder parabenen

Professionaliteit, kwaliteit en respect voor mensen (en dieren) vind ik als haar specialiste heel belangrijk. Om deze redenen heb ik gekozen voor de productlijn van Jean Paul Mynè. Het Italiaanse merk staat voor deze kernwaarden en de haarverzorging producten bevatten daarom geen siliconen, parabenen, SLS &SLES, ammonia en is dierproef vrij.

Danique Reuser - Haar specialiste voor weaves en kapster

Danique Reuser, kapster & haar specialiste uit Zeeland.

Heb jij naar aanleiding van dit artikel over haarverzorging en parabenen vragen? Dan mag je ook contact met mij opnemen. Ook voor hair weaves en haarverlenging geef ik je graag advies.