Hoe en hoe vaak was je je haar?

Het klinkt zo simpel haren wassen, maar toch heeft iedereen zoveel verschillende vragen hierover. Ik ga je alles vertellen over hoevaak, hoe en waar je op moet letten tijdens het haren wassen. Vaak doen we dit op de automatische piloot en eventjes snel tijdens die ene douche beurt.

Welke shampoo en conditioner gebruik je

Het belangrijkste van haren wassen is natuurlijk een goede shampoo en conditioner. Deze moet namelijk het haar reinigen maar niet zo ver reinigen dat alle goede vetten verwijderd worden en je haar en hoofdhuid uitdroogt. Ga dus altijd voor een shampoo zonder agressieve ingrediënten.

Er zijn wel honderdduizend verschillende shampoo’s en conditioners, maar welke past nou bij jouw haar?

Vraag altijd advies aan je kapper, deze kan je het beste adviseren over welke shampoo en conditioner bij jouw haartype past.  Of waar je op moet letten bij het uitzoeken hiervan.

Vaak schrik je dan van de prijs van een goede shampoo omdat deze het dubbele kan zijn van die ene ‘drogisterij’ shampoo. Maar vergeet niet een goede shampoo is veel beter geconcentreerd met de juiste ingrediënten. Je hebt dus in verhouding veel minder nodig in gebruik. Uiteindelijk gaat deze shampoo fles dus langer mee als die goedkope ‘drogisterij’ shampoo. En nog belangrijker, is de shampoo niet, of minder, schadelijk voor je haar en hoofdhuid.

Hoe vaak was ik mijn haar?

Dit is de meest gestelde vraag over haren wassen. Hoe vaak moet je je haar eigenlijk wassen? Dit is natuurlijk voor ieder persoon ook weer verschillend. Maar elke dag of om de dag je haar wassen is echt te vaak.

Hoe vaker jij je haar wast, hoe meer gezonde vetten en oliën van onze hoofdhuid en haren worden verwijderd. Deze vetten en oliën hebben we juist nodig zodat onze hoofdhuid en haren niet uitdrogen en er gezond uit zien. Ook hebben deze vetten en oliën een beschermende functie voor jou hoofdhuid en haar.
Maar toch moeten onze haren gewassen worden door alle vuiligheid van buiten af.  Het beste is om 1 a 2 keer in de week je haar te wassen, mits dit natuurlijk mogelijk is bij jouw haar.

Wanneer was ik mijn haar?

Dit is voor iedereen verschillend, voor de een is het een noodzaak en de ander ziet het als verbetering van uiterlijk.

Je haar wassen is nodig als het er zichtbaar vet uit gaat zien. Je een jeukende hoofdhuid krijgt of het echt vies is geworden door bepaalde activiteiten.

De meeste voorkomende, belangrijke, reden om ons haar te wassen is omdat we vinden dat we er dan verzorgder uitzien als met vette haren.

Je haar was moment even uitstellen

Was jij je haar om de dag of misschien wel elke dag? Dan is het een goed plan om je hoofdhuid te trainen om dit uit te stellen. Hoe vaker jij je haar namelijk wast, hoe meer natuurlijke vetten en oliën voor een deel worden verwijderd. En jouw hoofdhuid denkt dit weer te moeten aanvullen. Je hoofdhuid gaat extra hard aan het werk om dit weer te produceren en dan wordt het de dag later weer verwijderd. Dit stimuleert eigenlijk het overmatig aanmaken vanuit de hoofdhuid.

Hoe stel je het wassen uit?

Maar hoe kan je dit nou uitstellen? Eigenlijk heel simpel alleen moet je even doorbijten.

Was jij normaal gesproken elke dag je haar ga je dit een dag uitstellen.

  • Dag 1 : Je was je haar zoals gewoonlijk
  • Dag 2: Je slaat je wasbeurt een keertje over.  Vind je nou zelf dat je dit heel goed ziet en dat het er onverzorgd uitziet? Doe je haar dan een dagje in een staart of knot. Ook kun je droogshampoo gebruiken om het er minder vet uit te laten zien.
  • Dag 3: Je was je haar weer, alleen nu heb je al een dag gerekt met je haar wassen, een hele vooruitgang.

Als je dit schema zo vol houdt alleen dan elke keer een dagje langer. Dan  kom je op een gegeven moment op het punt dat je je haar nog maar 1 a 2 keer in de week hoeft te wassen. Je hoofdhuid raakt hier namelijk aan gewend en gaat niet overmatig en snel vetten en oliën produceren.

Hoe was je eigenlijk je haar?

Je haar wassen klinkt heel simpel, maar toch doen de meeste mensen het verkeerd. Ze gebruiken of teveel shampoo, spoelen het niet goed uit, gebruiken geen conditioner naderhand. Ik ga stap voor stap uitleggen hoe je het beste je haar wast

  • Stap 1: haren goed nat maken

Maak je haar goed nat, niet oppervlakkig de bovenkant maar zorg ervoor dat je haar door en door nat is.

  • Stap 2: kleine hoeveelheid shampoo gebruiken

Neem een kleine hoeveelheid shampoo op je hand, ik zeg vaak de grote van een munt stuk van 50 cent. Verdeel dit goed over beide handen en breng dit verdeeld over je hoofdhuid aan.  De punten worden vanzelf meegenomen als we het gaan uitspoelen.

Voeg vervolgens een beetje water toe aan de hoofdhuid om het goed door te kunnen masseren.  Blijf elke keer kleine beetjes water toevoegen tot de shampoo goed schuimt.

  • Stap 3: spoel je haar uit

Spoel het haar uit, dit hoeft deze keer nog niet grondig. Het is geen probleem als er nog wat shampoo in het haar achterblijft

  • Stap 4: herhaal stap 2 

Je herhaalt stap 2 nog een keer. De eerste keer wassen worden namelijk alleen het oppervlakkige vuil verwijderd maar reinigen we nog niet echt de hoofdhuid en haren van vuil. Dit gebeurt pas bij de tweede keer wassen.

  • Stap 5: spoel je haar en hoofdhuid grondig

Spoel deze keer grondig je haar uit, er mag geen restjes van shampoo in blijven zitten. Blijven deze er wel inzitten heb je een dag later al weer vet haar door achterblijvend product.

  • Stap 6: gebruik een conditioner

Sluit ALTIJD af met een conditioner, ook als je kort haar hebt. Shampoo opent de haarschubben om deze te kunnen reinigen, blijven deze open staan kan heel gemakkelijk na de wasbeurt alle vuiligheid zo weer naar binnen. Door gebruik van conditioner sluiten de haarschubben weer.

Pak ook weer dezelfde hoeveelheid van de conditioner en verdeel deze gelijkmatig over de punten, dit hoeft niet op de hoofdhuid. Hier zitten vaak verzorgende ingrediënten in die het haar weer sneller vet kunnen maken als je dit op de hoofdhuid doet. Laat het 2-10 minuten inwerken en spoel het grondig uit.

  • Stap 7: dep je haar rustig droog

Je haar is gewassen en nu denken we allemaal even snel hard afdrogen en klaar. Dit is fout, doe ook voorzichtig na het wassen met je haar. Wrijf nooit hard met de handdoek over je haar, dit schuurt waardoor je haren sneller afbreken. Dep je haar rustig droog met een handdoek of bind het haar vast in een handdoek om zo het kletsnatte er van op te laten drogen

Danique Reuser - Haar specialiste voor weaves en kapster

Danique Reuser, kapster & haar specialiste uit Zeeland.

Heb jij naar aanleiding van dit artikel hoe en hoe vaak je je haar mag wassen vragen? Dan mag je ook contact met mij opnemen. Als hair weaves specialiste in haarverlenging geef ik je graag advies.