Waarom shampoo zonder SLS en SLES?
Waarom willen we allemaal zo graag shampoo’s zonder SLS en SLES? Terwijl iedereen wel massaal ‘drogisterij’ shampoo’s koopt omdat deze zo lekker schuimen. En bijna heel Nederland denkt wat schuimt maakt schoon, Fout! Ook iets wat niet schuimt maakt schoon. Want eigenlijk zijn SLS – SLES in de volksmond gewoon schuimmakers. Ik ga je uitleggen wat ze werkelijk zijn en wat ze met onze hoofdhuid en haren doen.
Wat is SLS en SLES?
Het zijn afkortingen van de volledige namen, Sodium lauryl sulfate en Sodium laureth sulfate. Het zijn actieve oppervlakkige stoffen, ook wel surfactants genoemd. Surfactants zijn stoffen die ervoor zorgen dat het product:
- Meer schuim produceert
- Betere gelijkmatige verdeling van het product geeft op de hoofdhuid of andere oppervlaktes
- Worden gebruikt om oliën of vetten op te lossen
Eigenlijk zijn het extreem, agressieve, sterke reinigers, die niet alleen in shampoo’s zitten maar in vrijwel elk product dat moet schuimen. Het zit zelfs in schoonmaakmiddelen om je motor of garage vloer te ontvetten!
SLES is de basis van sodium lauryl sulfate, dit wordt wereldwijd op zo’n brede schaal toegepast dat je er vrijwel dadelijks mee in aanraking komt.
Waarom zit dit in vrijwel alle ‘drogisterij’ shampoo’s?
SLS-SLES staan vaak bij shampoo’s al als tweede ingrediënt op de ingrediëntenlijst. Dit betekend dat na water het dit het meest is toegevoegd in de shampoo. Maar waarom? Heel simpel gezegd, het is goedkoop.
De ‘drogisterij’ shampoos zijn vaak een goedkoop product omdat er goedkope reinigers zoals SLS aan toegevoegd worden.
Ook hangt er een roze wolk rondom schuim, consumenten willen heel veel schuim, dit voelt lekker, ze denken dat het daadwerkelijk schoon is en voelen zich helemaal fris.
Waarom zijn SLS-SLES schadelijk voor onze huid en haren?
Wat ik hierboven al vertelde zijn het krachtige agressieve reinigers. Steeds meer mensen worden hiervoor allergisch. Dit komt omdat het onze Lipiden (huid eigen vetten en oliën) op lost en verwijderd van onze huid en haren. De barrière functie van onze huid wordt hierdoor verstoord, omdat ons beschermlaagje wordt opgelost door deze agressieve reinigers. Hierdoor kun je last krijgen van een droge, schilferige of vochtarme huid.
Het is zelfs zo schadelijk dat SLS via de poriën onze bloedbaan binnen dringen en hier inwendige schade veroorzaken. Bij langdurig en vaak gebruik in shampoos kan het zelfs haaruitval veroorzaken. Dit is natuurlijk het laatste wat we willen!
Voordelen SLS-SLES vrije shampoo
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel merken die SLS-SLES vrije shampoo’s verkopen en worden we steeds bewuster waarom dat veel beter is voor ons.
Het zal even wennen zijn als je over gaat of deze vrije shampoo’s, ze schuimen minder omdat deze schuimmakers er niet in zitten. Maar als je eenmaal gewend bent wil je niet meer anders!
Er zitten namelijk een hoop voordelen aan het gebruiken van SLS-SLES vrije shampoo’s:
- Het haar wordt gereinigd op een mildere manier
- Geen droge, schilferige en geïrriteerde hoofdhuid
- Minder kans op heel droog haar
- Nauwelijks haaruitval buiten de dagelijkse hoeveelheid
- De kleur van geverfd haar blijft langer mooi
Goed om te weten!
Salon-D kiest voor haarverzorging zonder SLS en SLES.
Professionaliteit, kwaliteit en respect voor mensen (en dieren) vind ik als haar specialiste heel belangrijk. Om deze redenen heb ik gekozen voor de productlijn van Jean Paul Mynè. Het Italiaanse merk staat voor deze kernwaarden en de haarverzorging producten bevatten daarom geen siliconen, parabenen, SLS &SLES, ammonia en is dierproef vrij.
Danique Reuser, kapster & haar specialiste uit Zeeland.
Heb jij naar aanleiding van dit artikel over SLS en SLES in haarverzorgingsproducten vragen? Dan mag je ook contact met mij opnemen. Als hair weaves specialiste in haarverlenging geef ik je graag advies.